Irakiska kvinnoförbundets manifest för åttonde mars 2009
نشر بواسطة: Adminstrator
الجمعة 06-03-2009
 
   
Varje år firas den åttonde mars, internationella kvinnodagen världen över. Man vill tillsammans säga ja! till kvinnors rättigheter, och förstärka varandras kamp för att få en verklig jämnställdhet.

I tiotals år har kvinnor, och alla som tror på och kämpar för mänskliga förutsättningar för kvinnor i olika länder, firat denna dagen, och den har varit en symbol för deras kamp mot kvinnovåld och diskriminering. I många länder har kvinnorna och dess allians lyckats förverkliga många av kvinnors rättigheter, så att de finns med dör man tar viktiga beslut...Men det finns ändå mycket kvar att göra.

Vi i Irakiska kvinnoförbundet firar både åttonde mars och den tionde mars -då vår organisation bildades för femtiosju år sedan. När vi uppmärksammar dessa tillfällen glömmer vi inte den svåra situation av omänskliga förutsättningar som miljontals irakiska kvinnor befinner sig i. Siffror talar om att det finns mer än 1,5 miljoner änkor och lika många frånskilda i Irak, och de har inge inkomst alls att leva på. Kvinnorna drabbas också av våld på alla möjliga sätt; kidnappning, mord av religiösa och traditionella orsaker, sexuellt utnyttjade och trafficing. De saknar lagskydd och socialförsäkring. Det finns även cirka  fem miljoner föräldralösa barn i Irak, och deras liv är betydligt sämre.
Nu när vi firar kvinnornas dag, vill vi att alla irakiska partier  och mänskliga organisationer både i Irak och i resten av världen, och alla som bryr sig om Iraks framtid, ska stödja vår kamp för kvinnors och barns rättigheter. Det vi kräver av den irakiska regeringen är att den ska bevisa att den är för hela befolkningen, och att de utför konkreta handlingar som leder till att kvinnor, barn och familjer skyddas och allt detta ska stå tydligt i en modern författningen som åberopar de internationella författningarna.

Vi är stolta över de irakiska kvinnornas kamp för sina rättigheter och dör ett bättre liv. Vi lovar att fortsätta kämpa med er så att vi lägger grunden till en lysande framtid till vårt land.

Vår solidaritet med alla kvinnor världen över.
Vår solidaritet med de palestinska kvinnorna.
Vår solidaritet med alla de kvinnor som kämpar för bröd, fred och kärlek.

            Irakiska Kvinnoförbundet                 
Den åttonde mars, 2009

 
   
 


 

نقوم بارسال نشرة بريدية اخبارية اسبوعية الى بريدكم الالكتروني ، يسرنا اشتراككم بالنشرة البريدية المنوعة. سوف تطلعون على احدث المستجدات في الموقع ولن يفوتكم أي شيئ

 
في صباح الالف الثالث
الأحد 23-10-2016
 
يـا ســاحة التحرير..ألحان وغنـاء : جعفـر حسـن
الجمعة 11-09-2015
 
الشاعر أنيس شوشان / قصيدة
الأربعاء 26-08-2015
 
نشيد الحرية تحية للاحتجاجات السلمية للعراقيين العراق المدني ينتصر
الثلاثاء 25-08-2015
^ أعلى الصفحة
كلنا للعراق
This text will be replaced
كلنا للعراق
This text will be replaced